Uleiuri esențiale – Tehnica amestecului

Uleiuri esențiale – Tehnica amestecului

Despre beneficiile aromaterapiei am mai scris, despre parfumuri am mai povestit, a venit vremea să scriem câte ceva despre tehnica combinării uleiurilor esențiale, asta și pentru că, mărturisim, am fost întrebați și nu prea am știut ce să răspundem. Dar ne-am informat între timp și am aflat unele lucruri pe care suntem gata acum să le împărtășim și cu voi!

Știm cu toții că mirosurile nasc în noi trăiri și emoții diverse. Ele pot evoca amintiri, ne pot da stări de bine sau ne pot susține starea spirituală ori poate chiar starea de sănătate! De aceea, a cunoaște diferitele modalități de utilizare a uleiurilor esențiale este un lucru important, ce-și poate dovedi utilitatea oricând. Să nu mai spunem că, a ne face propriul amestec de uleiuri esențiale poate fi o modalitate plăcută sau poate chiar amuzantă de a ne petrece timpul liber și de a ne exprima spiritul creativ.

Dar să trecem la fapte! Se pare că totul stă în simțurile noastre și în capacitatea fiecăruia dintre noie de a experimenta și de a descoperi ceea ce-i place. Din zecile de uleiuri existente, cu arome diverse, de flori, ierburi sau fructe, poți născoci acel parfum propriu, perfect pentru simțurile tale!

Pentru a începe, ar trebui să te asiguri că ai la îndemână următoarele lucruri:

  • O sticlă sau un recipient de dimensiuni mici, cu picurător sau roll-on;
  • Câteva benzi de hartie, de tipul celor care se găsesc în parfumerii, pentru a putea testa mirosul;
  • Mănuși, pentru a-ți proteja pielea;
  • Ceva de notat, pentru a-ți putea urmări progresul, pentru a compara cantitățile și a ține evidența aromelor incluse;
  • Nu în ultimul rând, și în mod sigur cel mai important, asigură-te că ai aproape toate uleiurile esențiale cu aromele tale preferate.

Recomandări CraftUp

Nu putem trece la treabă fără a aminti ca cei experimentați au clasificat diferitele arome pe note, de bază, de mijloc și de vârf. Notele de top sunt cele pe care le simți prima dată când miroși un parfum. Ele rezistă cam o oră, două, și sunt de obicei ușoare și proaspete. Intră în această categorie aromele de lămâie, tei, bergamot, eucalipt sau busuioc. Notele de mijloc sunt cele care încep să-și facă cunoscută prezența după ce nu se mai simt notele de vârf. Aici întâlnim arome precum mușețelul, iasomia, trandafirul, arborele de ceai, ylang ylang, nucșoara, scortișoară sau salvie. Iar notele de bază sunt cele care oferă cea mai lungă impresie a amestecului creat, ele putând rezista chiar și câteva zile. Întâlnim aici arome precum patchouli, lemn de santal, vanilie, ghimbir sau rădăcină de stejar.

Se pare însă că această clasare a notelor de parfum este însoțită și de subiectivitate. Anumite arome, precum lavanda, sunt clasificate de unele persoane ca note de bază, iar de alte persoane ca note de mijloc. Dacă vreți informații mai complete cu privire la încadrarea notelor, puteți găsi aici.

Ce trebuie avut în vedere la început este că ar fi bine să experimentați cu cantități mici. Utilizați doar trei uleiuri pentru început – o notă de vârf, o notă de mijloc și una de bază. Odată ce simțiți că parfumul dorit începe să capete contur, adăugați aromele preferate pe rând. Cât despre proporții, se pare că o regulă bună pentru începători este cea de 30-50-20, care constă în pregătirea uleiurilor folosind o notă de top – 30%, nota medie – 50% și notă de bază – 20%. Aplicând regula asta celor trei tipuri de uleiuri menționate mai sus, putem folosi pentru început trei picături din nota de vârf, cinci picături din nota de mijloc și două picături din nota de bază. Odată amestecate aceste picături, lăsați-le o zi sau două în liniște, pentru ca ele să se combine și să se armonizeze.

Gata să începi? Alege-ți aroma preferată de uleiuri esențiale și experimentează, creându-ți propriul parfum!

Views: (154)
0
Coșul tău
X