Istoria mașinilor de brodat

Istoria mașinilor de brodat. Cu aproape 20 de ani înainte ca prima mașină de cusut să fie brevetată de către Isaac Singer în 1846, francezul Josue Heilmann a inventat o mașină de brodat manuală. O mașinărie imensă, ea putea face munca a patru oameni. Ei bine, această mașinărie, ce era încă o mașină ce avea să asigure tranziția de la munca manuală la așa zisă muncă “industrializată”, consta într-un cadru conceput pentru a ține materialul, un ansamblu de ace, dar și un mâner ce se folosea la mânuirea acestora. Astfel, în loc să se miște acul pe țesătură, țesătura se mișca pentru a întâlni acul, acest proces permițând pentru prima dată  cusături în direcții diferite.

Schițele erau însă de șase ori mai mari decât originalul, fiind nevoie de o coordonare precisă pentru a efectua broderia propriu zisă. Operatorul se folosea de mâna stângă pentru a ghida mecanismul în jurul schiței – model, de mâna dreaptă pentru a manevra mânerul care mânuia acele și de picioare pentru a acționa anumite cleme ce făceau ca acele să pătrundă în țesătură.

La vremea aceea s-a crezut că această invenție este o amenințare pentru cei care își câștigau existența de pe urma broderiilor manuale, astfel încât, în cele din urmă, numai două mașini au fost vândute.

Tehnologia si istoria mașinilor de brodat

Tehnologia a permis însă dezvoltarea mașinilor de brodat moderne și astfel, avantajul mașinilor de cusut la domiciliu a luat avânt în 1911, atunci când compania Singer Sewing a dezvoltat prima mașină de cusut cu mai multe ace, echipată cu șase capete și un pantograf. Din păcate, războiul a oprit fabricarea a tot ceea ce nu era relevant pentru cauză, prosperitatea postbelică fiind cea care a condus la relansarea acestei industrii și la apariția mașinăriilor moderne de brodat.  În anii 1950, piața a cunoscut o explozie a cererii și ofertei de mașini de brodat de casă iar în anii ’80, compania Wilcom a introdus primele broderii computerizate atât pentru broderii de casă, cât și pentru afaceri mici.

Astăzi, avansurile în tehnologia informatică au făcut posibil ca arta broderiei să apară pe orice tip de material, de la dantelă la lână sau piele, proces ce se poate realiza în numai o fracțiune de timp comparativ cu brodarea manuală.

Veche de când lumea, arta broderiei fascinează prin varietate, originalitate și mult bun gust și poate face ca ţinuta ta să capete stil şi eleganţă.

0
Coșul tău
X