Istoria Mărgelelor

Istoria Mărgelelor

De Mărţişor, Dragobete sau Ziua Femeii, printre cele mai folosite produse la realizarea diferitelor bijuterii, accesorii sau mărţişoare, sunt mărgelele. Nici nu-i de mirare, dacă ne gândim că de peste 5000 de ani, de-odată cu descoperirea focului, mărgelele din sticlă au acaparat atenţia tuturor, ele fiind folosite o bună perioadă de timp, mai recent, în secolele XV – XX , şi ca o monedă de schimb. Practic, acest lucru s-a întâmplat odată cu stabilirea primelor rute comerciale, atunci când între europeni şi africani ori nativii din America de Nord, singura metodă de a face comerţ era acest schimb unde, pe de o parte europenii ofereau mărgele iar pe de altă parte, celelalte popoare de care am amintit dădeau la schimb blănuri, alimente, uleiuri sau fildeş.

Dar istoria mărgelelor are începuturi mult mai adânci. Ele au avut un rol important în viaţa popoarelor încă din vremuri preistorice, pe atunci ele erau însă realizate din materiale uşor de găsit. Oasele, fildeşul, scoarţa de copac sau piatra erau materiale lesne de găsit şi folosit pentru ca o persoană să se poată împodobi înca de pe atunci, cu stil. Dar, se pare că purtarea primelor mărgele se făcea nu numai în scopuri decorative, se credea pe atunci că ele oferă protecţie împotriva elementelor naturii, fiind purtate deci pentru evitarea condiţiilor meteo dure. Se mai purtau în scopuri religioase sau pentru afirmarea  statutului în societate.

Revenind însă la partea în care mărgelele au fost folosite ca o monedă de schimb, am aflat cu interes  că în Africa, între secolul XVI și secolul XX, datorită faptului că africanii au avut o preferinţă imensă pentru elementele decorative, comerţul cu mărgele între aceştia şi europeni a fost de un real succes. Atât de căutate erau mărgelele de către africani, încât unele dintre ele au fost realizate special pentru ei. Aşa au apărut mărgelele Millefiori, mărgele decorate cu imagini florale sau mărgelele Chevron, mărgele realizate în şapte straturi, unele dintre cele mai vechi mărgele, aflate astăzi printre cele mai scumpe.

Îndreptându-ne către America şi istoria mărgelelor, trebuie să spunem că primul caz înregistrat de comerţ a avut loc în anul 1492, atunci când Christopher Columb a notat pentru prima dată în jurnalul său de bord că a oferit localnicilor mărgele pentru a-i impresiona. Ele au fost acceptate uşor la schimb pe blănuri sau cai.

De-a lungul timpului, mărgelele comercializate erau realizate în diferite stiluri sau culori, în funcţie bineînţeles de cei care solicitau. Sticla a fost bineînţeles cea mai utilzată, şi, aşa cum de altfel s-a dus şi vestea, în Veneţia şi Murano s-au aflat cei mai iscusiţi meşteşugari, artizani ai sticlei care au desluşit tainele acesteia realizând mărgele de o frumuseţe aparte.

În zilele noastre putem spune despre comerţul cu mărgele că acesta a înflorit spre sfârşitul anilor 60, începutul anilor 70, atunci când călătoriile la nivel mondial au prins rădăcini, şi tot mai mulţi tineri au început să popularizeze purtarea mărgelelor fie ca accesorii – bijuterii, fie ca accesorii pentru haine.  A ajuns, iată, la modă, iar moda presupune şi afaceri.

Oferta CraftUp pentru margele

Şi, pentru că știm că afacerile în acest domeniu au prins şi la noi, şi pentru că mai ştim şi cât e de important ca atunci când ai propria ta afacere să te poți bizui pe furnizori de încredere, îţi oferim la un preț excelent o gamă variată de articole pentru realizarea produselor handmade. De aceea, dacă ai nevoie de mărgele, noi îţi spunem că acum poţi comanda rapid, online, mărgele rotunde perlate, mărgele nisip simple, lucioase, mate sau metalizate ori poate mărgele floare sau mărgele lacrimă. Pe toate le poţi descoperi accesând următorul link: https://craftup.ro/categorie-produs/accesorii-handmade/ şi, nu uita, dacă ai întrebări despre produsele noastre, ne poţi lăsa un mesaj aici, pe blog, sau poate pe facebook, ori ne poţi scrie la adresa e-mail: comenzi@craftup.ro .

0
Coșul tău
X