Creații realizate manual

Creații realizate manual în rezervația Masai Mara

Începem o călătorie de descoperire a celor mai interesante creații realizate manual din lume, oprindu-ne în Africa. Tribul Maasai este foarte cunoscut pentru bijuteriile sale realizate manual, șiragurile de mărgele ce includ coliere colorate sau brățări multicolore. Podoabele create nu au numai un rol ornamental, acestea putând indica, în funcție de complexitatea ce stă la baza creării lor, ce poziție ocupă o persoană în acel trib sau ce vârsta are.

Crearea acestor șiraguri de mărgele este o tradiție îndelungată a tribului Maasai, ele fiind realizate, până la primul contact cu europenii, atunci când au fost introduse mărgelele din sticlă ca urmare a comerțului de la sfârșitul secolului 19, din lemn, os, cupru sau alamă. Pentru un străin, podoabele elaborate realizate de tribul maasai nu înseamnă poate mai mult decât simpla admirație pentru frumos, în timp ce pentru acest trib, aceste bijuterii reprezintă întreaga lor lume: frumusețe, putere, tradiție, căsătorie, vârstă, stare civilă, statut social dar mai ales dragostea profundă și devotamentul pentru vitele lor.

Creații realizate manual

La selectarea mărgelelor din care vor fi realizate diversele coliere sau brățări, culorile au o semnificație aparte. Roșul înseamnă curaj și unitate în timp ce albul reprezintă pace și puritate. Albastrul arată energie, portocaliul ospitalitate și verdele sănătate. Negrul este culoarea care reprezintă oamenii și încercările la care aceștia sunt supuși de-a lungul vieții. Culorile aprinse, vii, și tiparele complexe, alcătuite din multe elemente, sunt o marcă a tribului Maasai.

Frumusețea are o semnificație aparte pentru acest trib, iar colierele sunt folosite ca podoabe la aproape orice ritual, începând cu lucrurile mărunte, de zi cu zi, până la ceremonii ce marchează nașterea sau moartea.  De multe ori, aceste creații realizate manual de Maasai sunt oferite turiștilor în semn de recunoștință și respect. Societate pastorală, tribul se confruntă astăzi cu  probleme în menținerea unui stil de viață tradițional în principal din cauza influențelor exterioare ale lumii moderne.

O fundație de caritate independentă din Kenya, The Maa Trust, lucrează în prezent pentru a asigura un echilibru între conservarea mediului și a faunei sălbatice și a dezvoltării durabile a tribului maasai. Fundația a cooptat femeile tribului pentru a dezvolta împreună un proiect, prin care aceste podoabe unice create de către tribul maasai să poată fi comercializate direct turiștilor care vizitează rezervația Masai Mara din Kenya.  Prin anumite centre de vânzare responsabile din întreaga lume acestea pot ajunge la toți cei interesați.

Descopera produsele noastre din categoria accesorii handmade –> https://craftup.ro/categorie-produs/accesorii-handmade/

0
Coșul tău
X