Diverse, Handmade

Dantela – de la material de lux la accesoriu actual al decoraţiunilor hand made

dantela

Dantela – de la material de lux la accesoriu actual al decoraţiunilor hand made

Un material decorativ deosebit, dantela a fost realizată pentru prima dată în Europa, în timpul secolului al XVI-lea. Primele centre de fabricare a dantelei au apărut în Italia, Franța şi în anumite regiuni ale Belgiei iar iniţial, dantela se fabrica din in, fire de mătase sau fire din aur, începând ca din  secolul al XIX-lea să se folosească şi bumbacul. Un produs final de mare calitate implica de obicei talentul şi abilitățile a trei specialiști distincți: cel care crea modelele pe hârtie, cel care transpunea desenele pe pergament și în final producătorul de dantelă, cel care lucra efectiv la crearea dantelei.

Din cauza acestui proces de fabricare foarte migălos, care înghiţea practic foarte mult timp, dantela a fost întotdeauna un element preţios, un material de lux, cu o valoare ridicată. Era de multe ori cea mai costisitoare parte a unei rochii, la ea având acces numai o anumită categorie de persoane, în general aristocraţia. Cu dantelă se împodobeau hainele, în special gulerele sau manşetele, dar şi mobilierul, sume uriaşe de bani fiind cheltuite pentru decorarea anumitor obiecte.

Această perioadă a durat timp de două secole, mai exact până la revoluția franceză de la sfârşitul secolului XVIII, revoluţie care a dus la distrugerea industriilor de lux, a acelor mici afaceri care se ocupau strict de producţia dantelei.

Şi astfel, de-a lungul timpului, dar şi ca răspuns la solicitările modei şi mai ales ca urmare a  revoluţiei industriale, dantela s-a transformat, devenind dintr-un material de lux, disponibil numai pentru anumite categorii sociale, un material obişnuit, relativ uşor accesibil oricui.

Şi acum hainele sau  obiectele decorative realizate din dantelă sunt la mare căutare. Dantela nu numai că înfrumuseţează obiectele, ci le oferă şi o eleganţă aparte. Practic orice obiect, fie că vorbim de vaze, fie că vorbim de ghivece, perne sau cutii, poate fi înfrumuseţat cu dantelă.  Este un material perfect, ideal de folosit la realizarea unor obiecte decorative hand made sau pentru înfrumuseţarea şi îmbunătăţirea celor existente deja în orice locuinţă.

 

 

Oferte Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *